Velkommen‎ > ‎

Nærheten til marka

 
Alle som bor i Voksenkollgrenda får nødvendigvis et forhold til vår nærmeste nabo - Nordmarka, Oslos viktigste friluftsområde og kilde til rekreasjon for store deler av byens befolkning. Kilometer etter kilometer med stier, løyper og sykkelveier ligger rett foran oss her på Voksenkollen, og nærmeste fiskevann med ørret er bare noen minutter unna. Mange her bruker da også Marka flittig året rundt. Den høye beliggenheten gjør at klimaet er noe annerledes enn nede i Oslogryta, men det betyr først og fremst renere luft og i gjennomsnitt ca. fire grader kaldere enn nede i byen. Dette kan igjen bety at snøen faller tett og fin på Voksenkollen mens det regner i byen. Det er ikke uvanlig at det er mulig å gå på ski fra november og fram til slutten av april. Våren 2003 var det f.eks. nysnø og skiføre 4. mai!

Hundre meter fra oss ligger Voksenkollen stasjon på Holmenkollbanen, der skiløyper og stier fører inn i Marka via de to "Skomakerløypene" som ender opp i området rundt Tryvann. Herfra er det et hav av videre valgmuligheter.


Bare fem minutter fra Voksenkollen stasjon ligger dessuten Øvresetertjern, et svært viktig rekreasjonsområde for oss som bor her oppe. Her er det foretatt en mild opparbeiding for å tilrettelegge for et variert friluftsliv sommer som vinter. Om sommeren kan man raste, grille, bade og fiske her, mens vinteren innbyr til en flora av aktiviteter for store og små. Det er Skiforeningen som står for driften av området, og her arrangeres det kurs og aktiviteter hele vinteren igjennom. Men man kan i høyeste grad komme uanmeldt og upåmeldt hit, med akebrett, snowboard, snowracer, langrennski og slalomski. Som regel kan man starte disse aktivitetene før jul, siden det kjøres snøkanoner med en gang det blir kuldegrader.

Den nære beliggenheten til Marka gjør at vi ofte har besøk av skogens egne innbyggere. Særlig er elgen og reven flittige gjester i området, og begge er etter hvert blitt så vant til mennesker at de er for halvtamme å regne. For et par år siden gikk det for eksempel et elgpar rolig nedover Voksenkollveien uten på noen måte å la seg affisere av alle bilene som stoppet opp for å se på dette!


Comments